Karol Barczyk

Problem niedożywienia

Niskoenergetyczna dieta jest na ogół niedoborowa w wiele składników odżywczych, szczególnie witamin i minerałów. Pokrycie podstawowego zapotrzebowania pokarmowego jest praktycznie niemożliwe, kiedy podaż kalorii spada poniżej 1400-1600kcal na dobę.

W takich przypadkach zaleca się dodatkowe przyjmowanie preparatów witaminowo-mineralnych, które pomagają korygować wartość odżywcza diety i zabezpieczać organizm przed niedoborami. W trakcie trwania terapii, najlepiej uwzględniać preparaty wieloskładnikowe, gdzie podaż pojedynczego składnika waha się na poziomie 25-100% dziennego zapotrzebowania.

W okresie stosowanie diety redukcyjnej, szczególnie przy ograniczonej podaży tłuszczów często stwierdza się niedobór wielonienasyconych kwasów tłuszczowych, w szczególności cennych dla organizmu kwasów omega-3. Jeżeli sposób odżywiania nie uwzględnia częstego spożywania ryb morskich, suplementy zawierające wspomniane kwasy powinny być nieodzownym elementem programu wspomagania żywieniowego.

Ograniczanie niektórych produktów żywnościowych, szczególnie produktów pochodzenia zwierzęcego może w niektórych przypadkach rzutować także na niedobory karnityny, która odgrywa istotną role w procesie mitochondrialnego utleniania kwasów tłuszczowych, tzw. procesie beta-oksydacji (końcowy etap spalania tłuszczu). Jak stwierdzono w wielu badaniach, karnityna zwiększa dodatkowo wytrzymałość organizmu na wysiłek fizyczny, poprawia zdolność pochłaniania tlenu oraz obniża stężenie mleczanów. Suplementacja tym składnikiem zalecana jest przede wszystkim w przypadkach niskiej podaży białka zwierzęcego (np. diety wegetariańskie), a także w okresie, kiedy kuracja odchudzająca wspierana jest dodatkowym wysiłkiem fizycznym. Pojawiają się również doniesienia, że zastosowanie karnityny w połączeniu z choliną i kofeiną możne wpływać na regulację mechanizmów łaknienia.

Zapewnie odpowiedniej podaży różnych składników pokarmowych w trakcie trwania terapii jest niezwykle istotne. Należy pamiętać, że niedobory odżywcze (nawet przy niskiej kaloryczności diety) mogą, bowiem rzutować na pogorszenie procesu metabolizmu i tym samym spowalniać proces redukcji tkanki tłuszczowej.

autor: dr Dariusz Szukała

źródło: fitdietetyk.pl

Przeczytaj inne porady z tej kategorii

Działanie zielonej herbaty

Wrze 11, 2014 Reduktory tłuszczu

To jeden z najbardziej popularnych napojów wykorzystywanych w programach redukcji masy ciała. Jak wynika z licznych doniesień, może ona wspomagać proces odchudzania na wiele sposobów ...

czytaj więcej

CLA

Wrze 11, 2014 Reduktory tłuszczu

Conjugated Linoleic Acid (CLA) - to sprzężony kwas linolowy. Jego głównym źródłem w pożywieniu jest tłuszcz mleczny oraz tłuszcz zwierząt przeżuwających. Znaczne ilości tego związku ...

czytaj więcej
POKAŻ