Przykładowa dieta
Propozycja 1. Sałatka z grejpfruta i orzechów, pieczywo pełnoziarniste z szynką i pomidorem | ||
---|---|---|
Mieszanka sałat | 15 g | 2 garście |
Grejpfrut | 300 g | 1 sztuka |
Orzechy włoskie bez łupiny | 16 g | 4 sztuki |
Oliwa z oliwek | 5 g | 1 łyżeczka |
Sok z cytryny | 5 g | 1 łyżeczka |
Cukier | 2 g | szczypta |
Pieprz czarny mielony | 2 g | szczypta |
Sól | 2 g | szczypta |
Chleb żytni pełnoziarnisty | 60 g | 2 kromki |
Szynka z kurczaka | 40 g | 2 duże plastry |
Sposób przygotowania: Sałatę umyć, osuszyć i przełożyć do miski. W słoiku wymieszać oliwę z sokiem z cytryny i przyprawami. Grejpfruta obrać i podzielić na cząstki usuwając białą błonkę. Orzechy posiekać. Do sałaty wrzucić cząstki grejpfruta, posiekane orzechy i polać przygotowanym sosem. Wszystko wymieszać. Na chleb położyć plastry szynki i pomidora.
Propozycja 1. Pasta z sera białego z rzodkiewką i szczypiorkiem, pieczywo, owoc, olej lniany | ||
---|---|---|
Ser twarogowy chudy | 40 g | 2 plastry |
Rzodkiewka | 30 g | 2 sztuki |
Szczypiorek | 10 g | 2 łyżki |
Jogurt naturalny | 25 g | 1 łyżka |
Pieprz czarny mielony | 2 g | szczypta |
Sól | 2 g | szczypta |
Chleb chrupki | 20 g | 2 sztuki |
Morele | 120 g | 3 sztuki |
Olej lniany | 7 g | 1 łyżeczka |
Sposób przygotowania: Ser biały rozdrobnić widelcem, rzodkiewki zetrzeć na tarce o drobnych oczkach, szczypiorek drobno posiekać, wszystko razem wymieszać dodać jogurt, przyprawić solą i pieprzem do smaku. Spożyć przegryzając chrupkim pieczywem. Olej należy spożyć przed lub po posiłku.
Propozycja 1. Dorsz pieczony w folii z warzywami, cytrynowo-pomarańczowy kuskus, owoc | ||
---|---|---|
Dorsz surowy filet | 100 g | porcja |
Marchew | 50 g | 1 sztuka |
Cukinia | 70 g | porcja |
Papryka czerwona | 40 g | 1/3 małej sztuki |
Cebula | 25 g | 1/2 małej sztuki |
Przyprawa do ryb | 3 g | 1 łyżeczka |
Kasza kuskus | 30 g | 3 łyżki |
Sok z pomarańczy | 10 g | 1 łyżka |
Sok z cytryny | 5 g | 1 łyżeczka |
Cebula | 15 g | plaster |
Szczypiorek | 3 g | 1 łyżeczka |
Sól | 2 g | szczypta |
Pieprz czarny mielony | 2 g | szczypta |
Gruszka | 120 g | 1 średnia sztuka |
Sposób przygotowania: Rybę umyć, osuszyć, skropić sokiem z cytryny i oprószyć przyprawą do ryb. Marchew obrać, pokroić w słupki, cukinię pokroić w półplasterki, paprykę w paski. Na patelni rozgrzać olej i wrzucić pokrojone warzywa, chwilę przesmażyć i zdjąć z patelni. Cebulę pokroić w piórka i zeszklić na tym samym tłuszczu. Na folię aluminiową (błyszczącą stronę) wyłożyć cebulę, na to marchewkę z cukinią i papryką i rybę pokrojoną na kawałki. Posypać pieprzem. Zawinąć szczelnie i piec około 15-20 minut w 170 stopniach. Kuskus przygotować według przepisu na opakowaniu. Wycisnąć sok z cytryny i pomarańczy, cebulę obrać i drobno posiekać, szczypiorek posiekać. Kiedy napęcznieje kuskus dodać do niego soki z owoców oraz posiekaną cebulę i szczypiorek. Doprawić do smaku solą i pieprzem i dokładnie wymieszać. Podawać z dorszem pieczonym z warzywami.
Propozycja 1. Kanapka z wędliną i suszonym pomidorem, kefir ziołowy, owoc | ||
---|---|---|
Chleb graham | 30 g | 1 kromka |
Masło | 3 g | 1/2 łyżeczki |
Rukola | 3 g | 5 liści |
Polędwica z indyka | 10 g | 1 plaster |
Pomidory, suszone | 6 g | 1 plaster |
Kefir 2% | 200 g | 1 mały kubek |
Natka pietruszki | 3 g | 1 łyżeczka |
Koper | 3 g | 1 łyżeczka |
Jabłko | 3 g | 1 mała sztuka |
Sposób przygotowania: Chleb posmarować masłem i położyć rukolę. Na to ułożyć polędwicę i suszonego pomidora. Zioła drobno posiekać i wymieszać z kefirem.
Analiza odżywcza diety
Wybrane składniki | Zawartość w diecie |
---|---|
Kalorie | 1240 kcal |
Białko | 57 g |
Węglowodany | 178 g |
Tłuszcze | 39 g |
Tłuszcze nasycone | 10 g |
Tłuszcze jednonienasycone | 17 g |
Tłuszcze wielonienasycone | 13 g |
Omega-3 | 1,1 g |
Witamina B1 | 0,8 g |
Witamina B2 | 1,2 mg |
Witamina PP | 12 mg |
Witamina B12 | 2,7 mcg |
Witamina C | 192 mg |
Witamina E | 9,1 mg |
Wapń | 596 mg |
Magnez | 299 mg |
Żelazo | 11,6 mg |
Cynk | 7,5 mg |
Błonnik pokarmowy | 28 g |
Uwaga: Prezentowana dieta ma charakter ubogoenergetyczny, co może wiązać sie z niższą podażą niektórych witamin i minerałów. Stosowanie tego typu diet przez dłuższy okres czasu bez odpowiedniego wspomagania suplementacyjnego nie jest wskazane.