To jeden z najlepiej poznanych i intensywnie badanych flawonoidów sojowych, który m.in. ma właściwości skutecznego przeciwutleniacza i zmiatacza wolnych rodników.Dieta przeciętnego człowieka powinna zawierać kilkadziesiąt mg tej substancji na dobę, tymczasem jej spożycie w krajach europejskich waha się na poziomie 1-3mg. Mając na uwadze cenne właściwości antyoksydacyjne flawonoidów sojowych, sportowcom w procesie wspomagania żywieniowego zaleca się m.in. stosowanie odżywek opartych o białko sojowe.
Przeczytaj inne porady z tej kategorii
Genisteina
To jeden z najlepiej poznanych i intensywnie badanych flawonoidów sojowych, który m.in. ma właściwości skutecznego przeciwutleniacza i zmiatacza wolnych rodników.Dieta przeciętnego człowieka powinna zawierać kilkadziesiąt ...
czytaj więcejJakie preparaty warto stosować?
Najlepsze efekty przynosi stosowanie zestawów antyutleniaczy. Na przykład stosowanie samej witaminy E, może zwiększyć potencjał antyoksydacyjny o 50%, natomiast stosowanie jej w połączeniu z witaminę ...
czytaj więcej