Karol Barczyk

Czy warto stosować reduktory tłuszczu?

W ostatnich latach ogromne zainteresowanie wzbudzają specjalne preparaty dietetyczne, szeroko reklamowane jako środki wspomagające odchudzanie.

Obecnie na rynku można znaleźć kilkaset najróżniejszych suplementów, które bez trudu można nabyć niemal w każdej aptece, klubie fitness czy specjalistycznych sklepach z odżywkami dla sportowców. Chociaż wiele oferowanych na rynku produktów można uznać za środki efektywnie działające, to jednak należy pamiętać, że nie wszystkie z nich odznaczają się taką samą skutecznością w przypadku różnych osób. Nieodpowiednio stosowane środki mogą nie tylko nie wnosić korzyści terapeutycznych, ale w niektórych przypadkach powodować także niebezpieczne reperkusje zdrowotne. Należy więc pamiętać, że wspomaganie odchudzania, powinno być zawsze poprzedzone wywiadem na temat przyczyn nadwagi oraz stanu zdrowia, co pozwoli nie tylko zaplanować bardziej efektywną trapię, ale także zminimalizować ryzyko skutków ubocznych.

Suplement nie jest „cudowną pigułką”, lecz środkiem umożliwiającym korygowanie lub minimalizowanie niektórych błędów w sposobie odżywiania czy stylu życia, względnie pomagającym przełamywać rozmaite bariery fizjologiczne organizmu w trakcie trwania terapii. Suplementy wspomagające odchudzanie mają na celu ułatwiać prowadzenie określonych działań terapeutycznych, a nie je zastępować. W celu doboru efektywnego i bezpiecznego programu wspomagania niezbędne jest więc zebranie wielu informacji na temat: stanu zdrowia, rodzaju i stopnia nadwagi, rozmieszczenia tkanki tłuszczowej, aktualnego sposobu żywienia, stylu życia, itp.

autor: dr Dariusz Szukała

źródło: fitdietetyk.pl

Przeczytaj inne porady z tej kategorii

Dziedziczenie otyłości

Wrze 11, 2014 Nadwaga , Zdrowie

Pomimo iż rozwój otyłości może mieć uwarunkowania genetyczne, to jednak osoba o takich skłonnościach wcale nie musi być otyła

czytaj więcej

Preparaty hamujące łaknienie

Wrze 11, 2014 Reduktory tłuszczu

Wiele osób, szczególnie mężczyzn wykazuje duże upodobanie do potraw wysokokalorycznych z dużą zawartością tłuszczu takich jak tłuste gatunki mięs, wędlin, podroby.

czytaj więcej
POKAŻ