Przykładowa dieta
06:00 Posiłek I
| Propozycja 1. Omlet z płatkami owsianymi, pieczywo, owoc |
|---|
| Jajko | 100 g | 2 sztuki |
| Białko jaja | 60 g | 2 sztuki |
| Mleko 1,5% tłuszczu | 10 g | 3 łyżki |
| Płatki owsiane | 40 g | 4 łyżki |
| Masło | 5 g | 1 łyżeczka |
| Sól | 2 g | szczypta |
| Jabłko | 160 g | 1 srednia sztuka |
Sposób przygotowania: Płatki zalać wrzątkiem i odczekać około 10minut. Jajka całe i białka lekko ubić, dodać mleko, szczyptę soli oraz płatki owsiane. Masło rozgrzać na patelni i wlać masę jajeczną. Smażyć na wolnym ogniu do momentu aż całkowicie się zetnie.
9:00 Posiłek II
| Propozycja 1. Sałatka ryżowa z tuńczykiem i pomidorem, pieczywo, owoc |
|---|
| Ryż dziki | 50 g | 0,5 woreczka |
| Tuńczyk w wodzie | 75 g | 1/2 puszki |
| Pomidor | 130 g | 1 średnia sztuka |
| Czosnek | 5 g | 1 ząbek |
| Olej lniany | 10 g | 1 łyżka |
| Zioła prowansalskie | 3 g | 1 łyżeczka |
| Brzoskwinia | 150 g | 1 duża sztuka |
Sposób przygotowania: Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Wyłożyć na talerz, ostudzić. Tuńczyka odsączyć, pomidora pokroić w ósemki. Składniki przełożyć do miseczki i dodać przeciśnięty przez praskę czosnek, olej lniany i zioła prowansalskie, wymieszać.
12:00 Posiłek III
| Propozycja 1. Pikantne curry z kurczaka z brązowym ryżem, owoc |
|---|
| Kurczak, filet | 110 g | 1/2 sztuki |
| Cebula | 25 g | 1/2 małej sztuki |
| Czosnek | 5 g | 1 ząbek |
| Papryka chili | 10 g | 1/2 sztuki |
| Imbir | 5 g | kawałek |
| Przecier pomidorowy | 10 g | 1 łyżka |
| Sól | 2 g | szczypta |
| Pieprz czarny mielony | 2 g | szczypta |
| Olej rzepakowy uniwersalny | 10 g | 1 łyżka |
| Ryż brązowy | 50 g | 1/2 woreczka |
| Gruszka | 120 g | 1 średnia sztuka |
Sposób przygotowania: Pierś z kurczaka pokroić na kawałki. Cebulę drobno posiekać, imbir obrać i zetrzeć na tarce, z chilli usunąć gniazdo nasienne i pokroić w drobną kostkę. W dużym rondlu rozgrzać olej, dodać pokrojoną cebulę, podsmażyć. Dodać starty imbir, posiekaną chilli oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, smażyć 2 minuty. Dodać kurczaka, podsmażyć. Podlać 1/2 szklanki wody, wlać przecier pomidorowy i zagotować. Zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem około 30 minut, co jakiś czas mieszając. Pod koniec duszenia doprawić solą i pieprzem. Podawać z brązowym ryżem. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu.
15:00 Posiłek IV
| Propozycja 1. Makaron z kurczakiem, porem i szparagami, jogurt naturalny z owocami |
|---|
| Makaron pełnoziarnisty | 80 g | 1 porcja |
| Kurczak, filet | 120 g | 1 porcja |
| Por | 50 g | 1 kawałek |
| Szparagi zielone | 160 g | 4 sztuki |
| Czosnek | 5 g | 1 ząbek |
| Sól | 2 g | szczypta |
| Pieprz czarny mielony | 4 g | 2 szczypty |
| Oliwa z oliwek | 10 g | 2 łyżeczki |
| Jogurt naturalny | 150 g | 1 kubek |
| Maliny | 60 g | 5 łyżek |
| Truskawki | 100 g | 10 sztuk |
Sposób przygotowania: Makaron ugotować według przepisu na opakowaniu. Od szparag oddzielić części niejadalne, podzielić je na kawałki długości około 4 cm i sparzyć wrzątkiem. Kuczaka pokroić w podłużne paski. Por pokroić w plasterki i wrzucić na rozgrzaną oliwę. Gdy zmiękną, dodać kurczaka, następnie szparagi oraz czosnek przeciśnięty przez praskę. Danie podlać wodą i dusić pod przykryciem około 10-15 minut. Pod koniec dodać sól z pieprzem, ugotowany makaron i wymieszać. Owoce przełożyć do miseczki, dodać jogurt i wymieszać.
19:00 Posiłek V
| Propozycja 1. Dorsz gotowany w warzywach, ryż brązowy, olej lniany, owoc |
|---|
| Dorsz surowy filet | 120 g | 1 sztuka |
| Marchew | 70 g | 1 sztuka |
| Seler korzeniowy | 40 g | 1 kawałek |
| Pietruszka, korzeń | 40 g | 1 sztuka |
| Por | 30 g | 1/2 sztuki |
| Sól | 2 g | szczypta |
| Pieprz czarny mielony | 4 g | 2 szczypty |
| Liść laurowy | 1 g | 1 sztuka |
| Ziele angielskie | 2 g | 2 sztuki |
| natka pietruszki | 6 g | 1 łyżka |
| Sok z cytryny | 10 g | 1 łyżka |
| Ryż brązowy | 50 g | 1/2 woreczka |
| Olej lniany | 7 g | 1 łyżeczka |
| Gruszka | 120 g | 1 średnia sztuka |
Sposób przygotowania: Rybę umyć, doprawić solą i pieprzem. Marchewkę, pietruszkę i seler umyć , obrać i zetrzeć na tarce o grubych oczkach. Białą część pora pokroić w półksiężyce. Do gotującej się wody włożyć przygotowane warzywa i przyprawy. Gotować około 10 minut na wolnym ogniu. Następnie dodać rybę i gotować jeszcze 15 minut. Rybę i warzywa wyjąć delikatnie łyżką cedzakową. Posypać posiekaną natką i skropić sokiem z cytryny. Podawać z ryżem. Ryż ugotować według przepisu na opakowaniu. Łyżeczkę oleju spożyć po posiłku.
21:00 Posiłek VI
| Propozycja 1. Twarożek z rzodkiewką i pomidorem, tosty z pieczywa pełnoziarnistego, owoc |
|---|
| Ser twarogowy chudy | 60 g | 3 plastry |
| Jogurt naturalny | 50 g | 2 łyżki |
| Pomidor | 150 g | 1 średnia sztuka |
| Rzodkiewka | 60 g | 4 sztuki |
| Pieprz czarny mielony | 2 g | szczypta |
| Sól | 2 g | szczypta |
| Chleb żytni pełnoziarnisty | 90 g | 3 kromki |
| masło | 7 g | 1,5 łyżeczki |
| Jabłko | 150 g | 1 mała sztuka |
Sposób przygotowania: Twaróg połączyć w miseczce z jogurtem. Dodać pokrojonego w kostkę pomidora oraz rzodkiewkę w plasterkach. Przyprawić solą i pieprzem. Tosty opiec w opiekaczu lub tosterze. Posmarować masłem.
Analiza odżywcza diety
| Wybrane składniki | Zawartość w diecie |
|---|
| Kalorie | 2740 kcal |
| Białko | 169 g |
| Węglowodany | 395 g |
| Tłuszcze | 72 g |
| Tłuszcze nasycone | 18 g |
| Tłuszcze jednonienasycone | 28 g |
| Tłuszcze wielonienasycone | 22 g |
| Omega-3 | 2,1 g |
| Witamina B1 | 2,5 g |
| Witamina B2 | 3,1 mg |
| Witamina PP | 61 mg |
| Witamina B12 | 6,8 mcg |
| Witamina C | 284 mg |
| Witamina E | 23,7 mg |
| Wapń | 923 mg |
| Magnez | 688 mg |
| Żelazo | 22,7 mg |
| Cynk | 16,9 mg |
| Błonnik pokarmowy | 59 g |
Przeczytaj inne porady z tej kategorii

Budowa masy mięśniowej 2500 kcal
Przykładowa dieta 07:00 Posiłek I Propozycja 1. Omlet śródziemnomorski z pieczywem, sok pomidorowy, owoc Jajo 100 g 2 sztuki Białko jaja 30 g 1 sztuka ...
czytaj więcej
Budowa masy mięśniowej 2700kcal
Przykładowa dieta 06:00 Posiłek I Propozycja 1. Omlet z płatkami owsianymi, pieczywo, owoc Jajko 100 g 2 sztuki Białko jaja 60 g 2 sztuki Mleko ...
czytaj więcej