Karol Barczyk

Wzrost wagi w ciąży

Wzrost wagi w trakcie trwania ciąży jest procesem naturalnym, związanym z istotnymi zmianami anatomicznymi i fizjologicznymi jakie w tym czasie zachodzą w ciele kobiety.

Czas trwania ciąży liczony jest od pierwszego dnia ostatniej miesiączki, chociaż faktycznie do zapłodnienia dochodzi około 2 tygodni później. Ciąża prawidłowa trwa średnio 40 tygodni (od 38 do 42 tygodni). Optymalna masa urodzeniowa noworodka to 3,1-3,6 kg. Za małą masę urodzeniową uważa się mniejszą niż 2,5 kg, a makrosomię definiuje się jako masę urodzeniową większą niż 4 kg.

Podczas ciąży dochodzi do zwiększenia masy ciała matki. Na przyrost ten składa się masa płodu, łożyska (0,65 kg), płynu owodniowego (0,8 kg), zwiększenie masy macicy (0,97 kg), gruczołów mlecznych (0,41 kg), krwi (1,25 kg), płynów wewnątrz i zewnątrzkomórkowych (1,68 kg), a także tkanki tłuszczowej (około 3 kg). Łączny przyrost wagi może się wahać od kilku do kilkunastu kilogramów i w zależności od etapu ciąży może przebiegać z różnym natężeniem. W pierwszym trymestrze nie powinien przekraczać 2kg, jednak jeśli kobieta cierpi na nudności, w tym okresie może nawet nieznacznie zmniejszyć masę ciała.

W kolejnych trymestrach przyrost wagi jest szybszy. Najbardziej dynamicznie przebiega on w III trymestrze ciąży. To, ile dana kobieta powinna przytyć w trakcie całej ciąży zależy od tego, czy wcześniej jej waga była prawidłowa. Jeżeli przed zajściem w ciąże kobieta borykała się z niedowagą (wskaźnik BMI<19) jej masa ciała powinna wzrosnąć maksymalnie do 18kg. W przypadku, gdy wskaźnik BMI był w normie (20-25), przyrost wagi powinien wynieść 11-15kg. Najmniej powinny przytyć kobiety, które przed zajściem w ciąże borykały się z nadwagą lub otyłością. W przypadku, gdy wskaźnik masy ciała wahał się na poziomie 25-30, przyrost wagi nie powinien przekroczyć 11kg, w przypadku wskaźnika BMI powyżej 30 - nie więcej niż 7kg.

autor: Dobry Dietetyk (MK)

źródło: Centrum Żywienia i Promocji Zdrowia

Przeczytaj inne porady z tej kategorii

Zapotrzebowanie na białko w trakcie ciąży

Wrze 11, 2014 Dieta w ciąży

Odpowiednia podaż białka warunkuje sprawne funkcjonowanie organizmu matki i stwarza optymalne warunki dla prawidłowego rozwoju organizmu dziecka w całym okresie życia płodowego.

czytaj więcej

W ciąży należy ograniczyć sól

Wrze 11, 2014 Dieta w ciąży

Zbyt duże spożycie soli w trakcie trwania ciąży sprzyja powstawaniu nadciśnienia oraz obrzękom. Nadmiar sodu nie jest też obojętny dla organizmu dziecka.

czytaj więcej
POKAŻ